top of page

Ristaffel

Mængde: 

4 personer

En 80'er klassiker, der stadig holder. Har alt hvad en god ret skal have af smagsnuancer, teksturer og farver

INGREDIENSER

  • 600 g. renset svinekød (f.eks. fra en svinekam)

  • 75 g. bacon

  • 5 dl. kraftig bouillon

  • 1 dl. rødvin

  • 2,5 dl. piskefløde

  • 1 spsk. hvedemel

  • 1 laurbærblad

  • 3 enebær

  • 2 dl. ris

  • 2 bananer

  • 3 appelsiner

  • 1 stort æble

  • 2 løg

  • 2 hårdkogte æg

  • 1 dl. kokosmel

  • 3 dl. peanuts

  • 2 dl. rosiner

  • 1 dl. mangochutney eller anden syltetøj (jeg synes tyttebær er bedst)

  • Tabasco (hvis du kan lide det lidt stærkt!)

FREMGANGSMÅDE

  1. Rens svindekødet for fedt, og skær det i små tern af 1x1x1 cm. (ikke større, for kødstykkerne skal have en størrelse, som passer med de øvrige ingredienser i retten).

  2. Skær bacon i så små tern som muligt.

  3. Hak et løg fint.

  4. Kom lidt olivenolie i en pande og steg bacon.

  5. Tilsæt det hakkede løg, når bacon er ved at være færdig og steg videre nogle minutter.

  6. Kom løg og bacon over på en tallerken, og tør panden af.

  7. Kom en klat smør eller olivenolie på panden og brun kødet.

  8. Kom brunet kød, løg og bacon i en gryde og tilsæt bouillon og rødvin.

  9. Knus enebær og kom dem i gryden til sovsen.

  10. Tilsæt laurbærblad.

  11. Lad sovsen simre i mindst en times tid og gerne mere.

  12. Mens sovsen simrer, laves de øvrige ingredienser.

  13. Skær banan, æble og appelsin i små mundrette stykker og kom i hver deres skål.

  14. Hak løget og kom i en skål.

  15. Hak ligeledes de hårdkogte æg og kom i en skål.

  16. Anret også peanuts, rosiner og syltetøj i hver deres skål.

  17. Har du tid, så rist forsigtigt kokosmel på en tør pande, til det begynder af få svag farve. Uanset hvad, skal det også have sin egen skål.

  18. Op til servering koges 2 dl. ris.

  19. Lige før servering røres 1 spsk. hvedemel sammen med ¼ liter piskefløde og tilsættes til sovsen.

  20. Varm sovsen op, så den tykner let.

  21. Smag sovsen til med salt og peber.

  22. Placer alle de små skåle på middagsbordet sammen med gryden med sovs og gryden med ris.

  23. Spis i mindre skåle - og gerne med spisepinde.

  24. En god rækkefølge at komme ting i skålen er:

    1. Ris

    2. Sovs

    3. frugt og grøntsager

    4. Æg

    5. Løg

    6. Rosiner

    7. Peanuts

    8. Mangochutney/syltetøj

    9. Kokosmel

    10. Tabasco

bottom of page