top of page

Surdej

Mængde: 

1 portion

En simpel og nem surdej baseret på rug- eller fuldkornsmel. Perfekt til pizza- og brød.

INGREDIENSER

  • 200 g. rugmel eller fuldkornsmel

  • 200 g. vand

  • Et par korn tørgær

FREMGANGSMÅDE

  1. For at sætte surdejen hurtigere i gang, er det smart at tilføje en lille smule tørgær (eller almindelig gær). Men kun meget lidt - svarende til et par korn tørgær.

  2. Bland rugmel eller fuldkornsmel med vand og gær i et patentglas uden gummiringen.

  3. Rør grundigt rundt - dejen skal ikke være for flydende.

  4. Lad surdejen stå et par dage på køkkenbordet, indtil den dufter surt af øl og æbler. Rør i dejen minimum 2 gange dagligt.

  5. Når dejen er tilpas sur udskiftes halvdelen med ny rug- eller fuldkornsmel og vand (100 g. af hver).

  6. Lad dejen stå på køkkenbordet til dagen efter. Hvis dejen er levende - dvs. der kommer bobler - så er den klar til at komme på køl.

  7. Opbevar surdejen i køleskabet og udskift halvdelen af surdejen med 100 g mel og vand minimum hver 2. uge, hvis du ikke har brugt surdejen i mellemtiden.

  8. TIP: Det er en god ide at opfriske surdejen 1-2 dage før den skal bruges. Så fås det bedste resultat.

bottom of page