Brug en søndag på at få mad til 35 portioner - og en smag, som på den bedste italienske restaurant!
INGREDIENSER
Knoldselleri - 1/2 stk, ca. 250 g. i fine tern
Pastinakker - ca. 200 g. i fine tern
Gulerødder - ca 400 g. i fine tern
Broccoli - ca. 300 g. skåret så fint som muligt
Champion - ca. 350 g. i fine tern
2 røde peberfrugter (ca. 250 g. renset)
250 g. renset bladselleri (eller grønne peberfrugter)
14 fed hvidløg - ca. 90 g.
4 store løg - ca. 600 g. skåret meget fint
2 kilo hakket svinekød
2 kilo hakket oksekød
500 g. bacon
500 g. kyllingelever
2 liter mælk
0,5 flaske rødvin
2 store dåser koncentreret tomatpure (280 g.)
10 dåser flåede tomater
2 hele muskatnødder - revet fint
2,5 spk. salt
1 spk. peber
2 spk. basilikum
2 spk. oregano
25 laurbærblade
FREMGANGSMÅDE
Hemmeligheden ved opskriften er de små tern. Alt skal skæres i små fine tern af 2-3 millimeters størrelse.
Tilpas små stykker betyder, at grøntsagerne ikke bliver stykker, der skiller sig ud - de blander sig perfekt med kødet og giver en ekstra dimension til smag og tekstur.
Start med at finde dit bedste skærebræt og din bedste kniv frem. For du kommer til at skulle hakke i flere timer!
Hak løg, hvidløg, peberfrugt, bladselleri, champignon, knoldpersille, pastinak og gulerod fint - i små tern af 2-3 millimeters størelse.
Hak også broccoli meget fint. Jeg bruger også stilken, som skæres i små tern af 2-3 millimeters størrelse.
Bacon hakkes så fint som muligt - også i en størrelse af 2-3 millimeter.
Kyllingelever hakkes også meget fint. Du er færdig, når det ligner en stor klat flydende kød (ikke lækkert at se på, men det giver en fantastisk smag i sidste ende).
Herefter skal der steges kød.
Kom en spiseskefuld olivenolie på en pande og varm op. Kom ca. 700 gr. kød på panden og steg under omrøring til kødet er fordelt i fine små stykker. Hæld kødet op i en stor gryde (10 liter). Vent med at tænde for gryden til alt kødet er stegt.
Gentag processen med 700 gr. kød på panden. Steg til det er færdigt og gentag indtil alt kødet er stegt og i gryden.
hæld to liter mælk i gryden og sæt på kogepladen ved middel varme. Når du koger kødet i mælk først, får det en helt anden tekstur - det bliver fabelagtigt blødt og mørt.
Kom det finthakkede bacon på en tør pande og steg til det er brunt.
Tilsæt kyllingelever til bacon på panden og steg videre til kødet er gennemstegt. Kom det hele op i gryden til kødet.
Så er det tid til at steget grøntsagerne. Tænd op under panden igen - og tag evt. en ekstra pande frem.
Steg løgene i olivenolie til de er blanke og bløde, og hæld dem op i gryden til kødet.
Steg over et par omgange pastinak, gulerod og knoldpersille i olivenolie til de har fået lidt farve og hæld op i gryden til kødet.
Steg champignoner i olivenolie til de er brune, tilsæt peberfrugt og bladselleri og steg i nogle minutter. Tilsæt til sidst broccoli og steg i yderligere 2 minutter. De sidste 30 sekunder tilsættes det hakkede hvidløg. Hæld det hele op i gryden til kødet.
Lad kød og grøntsager koge videre i en halv times tid til mælken stort set er kogt ind.
Blend de flåede tomater og kom i gryden.
Riv muskatnødderne på det fine rivejern og kom i gryden.
Tilsæt koncentreret tomatpure, laurbærblade, peber, basilikum, oregano, salt, peber og rødvin.
Lad retten simre i et par timer - og smag til, hvis du synes der mangler noget.
Køl retten af (f.eks. i et vandbad, så det går hurtigere) og kom i fryseren i portionsanrettede størrelser.
Så er de næste mange ugers travle dage reddet!